Lody w Maszynce do Mięsa WI3/II

Lodospady w Maszynce do Mięsa (WI3) - ciekawa propozycja w Morskim Oku. Cztery progi lodowe, które doprowadzają nas do Bańdziocha. Ładna i łatwa wycieczka, lecz tylko przy małej ilości śniegu, ponieważ żleb jest dość lawiniasty, a nazwa nie wzięła się znikąd ;). Rzadko zdarzają się tam "bezpieczne" warunki, więc warto skorzystać z okazji jeśli się nadarzy. Nam udało się 12 grudnia 2014 roku. Podsumowując taka "Śnieżna Dolinka" w miniaturce.

Tomek Urbański na początku lodospadu w dolnej części Bańdziocha. Fot. Damian Granowski

Wycena: WI3/II. Powaga drogi "II" podana dla warunków gdy właściwie nie ma zagrożenia lawinowego. W przypadku więcej niż jedynki, to w żlebie będziecie mieli rosyjską ruletkę ;).

Zagrożenia obiektywne: lawiny

Nachylenie: 75 stopni (według WC 80-90 stopni)

Długość / liczba wyciągów: 4 (WI2, WI2, WI3 i dwa lody (od lewej WI3 (?), WI2)). Deniwelacja 170 metrów.

Czas przejścia: 1-2 godziny

Wysokość podstawy n.p.m.: 1600 m n.p.m.

Lokalizacja: Morskie Oko

Namiary GPS: -

Wystawa: N

Czas podejścia: 35 minut ze schroniska w Morskim Oku

Pierwsze przejście:  autorzy nieznani

WC D1 i D2, Tom. Mięguszowiecki Szczyt Wielki

Dojście

Ze schroniska w Morskim oku około 35 minut. Podchodzimy czerwonym szlakiem do miejsca gdzie jest rozgałęzienie na Rysy i stamtąd wprost do ujścia żlebu.

Opis

W Maszynce znaleźliśmy 4 progi lodowe, których długość może zależeć od warunków. Mogą mieć i kilkadziesiąt metrów (w tym przypadku raczej sporo połogiego lodu) jak i kilka.

Pierwszy próg lodowy widoczny z podejścia. Fot. Damian Granowski

Pierwszy próg to kilka metrów wspinania za WI2. Następnie idziemy po połogich śniegach kilkadziesiąt metrów pod kolejny.

Podejście pod drugi próg. Fot. Damian Granowski

Drugi próg w całej okazałości. Fot. Damian Granowski

Ten też ma WI2 na oko i znajdziemy tam z 10 metrów wspinania. Wychodzimy do sporego kotła i tutaj znajduje się najtrudniejszy z naszej czwórki.

Trzeci próg lodowy w Maszynce do Mięsa. Fot. Damian Granowski

Jest to około 40 metrów lodowego wspinania, który podczas naszego przejścia oferował prawdopodobnie trudności WI3. Przy sprzyjających warunkach (dużo lodu), można pewnie będzie dodać "plusika" do wyceny. Tworzy się on na bocznej ścianie Maszynki do Mięsa.

Po jego pokonaniu wychodzimy w łatwy teren i zmierzamy pod ostatnie dwa lodospady, które z daleka wyglądają na groźniejsze niż są w rzeczywistości. Lewy dzięki pionowej ściance ma maksymalnie WI3, a prawy ok. WI2.

Lodospady w dolnej części Bańdziocha. Fot. Damian Granowski

Daleko ponad nimi widzieliśmy jeszcze fragmenty małego lodospadu, który na oko reprezentował maksymalnie trudności WI2. Nie sprawdzaliśmy go i odbiliśmy w lewo do szlaku.

Zejście

Z Bandziocha schodzimy zielonym szlakiem nad Czarny Staw pod Rysami.

Sprzęt

Kilka śrub lodowych (3-6) + ew. dodatkowe 2 na stanowisko na 3 lodospadzie.

Historia zdobywania

Nikt jeszcze nie dodał historii. Wrzuć w komentarzach!

Ciekawostki

Znasz ciekawostki o tym lodospadzie? Podziel się nimi.

Cytaty

Znasz wypowiedzi ludzi o tym lodospadzie? Podziel się nimi

Topo

Masz topo? Podeślij linka w komentarzach, a chętnie zamieścimy!

Zdjęcia

Masz zdjęcia? Podeślij linka w komentarzach, a chętnie zamieścimy!

Filmy

Wyszperałeś w sieci filmy o tym lodospadzie? Podeślij linka w komentarzach, a chętnie zamieścimy!

Komentarze obsługiwane przez CComment

Powiązane artykuły

Tytanowa Pułapka M4+ WI3 lub(?) WI5-6/IV

Tytanowa Pułapka M4+ WI3 lub(?) WI5-6/IV

Dol. Jaworowa / Bratysławski Lód WI4/III

Dol. Jaworowa / Bratysławski Lód WI4/III

Damian Granowski instruktor taternictwa PZACześć! Jestem Damian – założyciel bloga drytooling.com.pl . Na mojej stronie znajdziesz opisy czy schematy dróg wspinaczkowych oraz artykuły poradnikowe. Teksty są tworzone z myślą o początkujących, jak i bardziej zaawansowanych wspinaczach. Mam nadzieję, że i Ty znajdziesz coś dla siebie.
Jeśli potrzebujesz dodatkowego szkolenia z operacji sprzętowych, technik wspinaczkowych czy umiejętności orientacji w górach, zapraszam na moje kursy.

Używamy ciasteczek

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.