Log in
    

Wielki Młynarzowy Żleb WI3/III

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wielki Młynarzowy Żleb (Veľký Mlynárov žľab) (WI3/III). Przy dobrych warunkach świetna wspinaczka o charakterze alpejskim - najlepsze warunki tworzą się na wiosnę. Długość drogi to około 1000 m, przy swieżym śniegu będzie lawiniasto. Głównie wspinanie w śniegu plus około 5 progów gdzie tworzy się lód. Czas przejścia głównie zależy od kondycji wspinaczy - od 3 (czas z Cywińskiego) do 4 godzin.

Najtrudniejszy próg. Wspinają się Mikołaj Lelito i Wojtek Malawski (w zielonej bluzie). Fot. dg

Na wiosnę warto wbijać się w niego bardzo wcześnie rano (my startowaliśmy żlebem o 5 rano), tak aby śnieg był jeszcze zmrożony i słońce nie oświetlało żlebu.

Wspinaczka w żlebie. Fot. tatry.nfo.sk

Wycena: (według tatry.nfo.sk WI3/III + możliwe warianty za WI4). Jednak my po naszym przejściu skłaniamy się raczej ku wycenie WI3/III. Lód do 55 stopni, miejsca 70). Jedyne miejsce na drodze, gdzie od biedy może być WI4, to ostatni próg lodowy.

Zagrożenia obiektywne: lawiny

Nachylenie: 70 stopni

Długość / liczba wyciągów: 1000 m. Deniwelacja ok 650 metrów

Czas przejścia: 2-4 godziny

Wysokość podstawy n.p.m.:

Lokalizacja: Tatry, Dolina Białej Wody

Namiary GPS:

Wystawa: E

Czas podejścia: 2 godziny

Uroda:

Pierwsze (?) przejście: 1996, 19 marca - Władysław Cywiński

Najwyższą cześcią żlebu schodzili 20 kwietnia 1971 roku Irena Gellner, Jerzy Kalla i Janusz Skorek

Droga nr 110 w przewodniku WC Tom 6 "Młynarz"

Dojście

Z Łysej Polany około 2 godzin. Niebieskim szlakiem, po 1,5 godziny odbijamy w miejscu, gdzie przez gałęzie prześwituje żleb.

Przechodzimy przez potok, co może być trudne ;). i następnie wbijamy się w piarżyste łożysko, biegnące początkowo lasem, które doprowadzi nas do wylotu żlebu.

Opis

Pierwszą trudnością są dwa 20 metrowe progi, które nie są specjalnie strome. Na oko tak WI2+. My mieliśmy inny problem (data przejścia 2 kwietnia 2014). Lodu było niewiele, a do tego w płatach, pod którymi płynął regularny potok. Nam jeszcze starczyło lodu do przejścia, ale w niedalekiej przyszłości, ten odcinek może się okazać problematyczny.

Pomiędzy pierwszym a drugim progiem na dole żlebu. Fot. dg

"Ciekawy" tor lawiny. Fot. dg

Po przejściu progów lecimy do góry łatwym terenem w pięknym firnie, aż do rozejścia się żlebów. Tutaj warto wybrać drugą odnogę. lewa wygląda na łatwiejszą, a poza tym to już chyba nie Młynarzowy Żleb.

Wspomniane wyżej rozejście. Fot. dg

Pokonujemy dwójkowy lód i znowu łatwym terenem dochodzimy pod kolejne lodowe spiętrzenie (5-8) metrów lodu 70 stopni, które było najtrudniejszym miejscem na drodze.

Wojtek Malawski w żlebie poniżej kluczowego miejsca. Fot. dg

Fot. dg

Dochodzimy do dużego pola śnieżnego pod ostatni lodowy próg. W jednym miejscu spionowany, lecz z boków można go obejść po łatwiejszym lodzie (lub trawkach w naszym przypadku).

Jeśli się pójdzie środkiem tego progu, to być może będzie to miało WI4. Z prawej i lewej można obejść po łatwym. Fot. dg

Tutaj już właściwie do Niżnej Młynarzowej Przełęczy (słow. Nizne Mlynarovo sedlo) jest łatwo. Na dojściu na przełęcz może być lód, lub wejście po skałkach/trawkach (maksymalnie miejsce I).

Zejście

Z Niżnej Młynarzowej Przełęczy najszybciej jest zejść na zachód, żlebem do Żabiej Białczańskiej Doliny (droga nr 109/WC6. O+ kilka miejsc I)

Jednak według mnie, jest to byle jakie zakończenie tej "przygody". My uderzyliśmy jeszcze na szczyt Młynarza, a następnie zeszliśmy drogą nr 1096 WHP na próg Doliny Ciężkiej. Pod tym linkiem znajdziecie foto naszej drogi zejściowej (WHP 1096).

Widok na Tatry Wysokie z Młynarza
 
Jeden z powodów, dla którego warto iść na szczyt Młynarza. Fot. dg

Sprzęt

Jeśli chcemy się asekurować to 4-6 śrub lodowych + zestaw standardowy.Chociaż rozwspinani w lodzie wspinacze, powinni rozważyć wspinanie solo ;). My przesolowaliśmy cały Żleb z linami w plecaku i specjalnie nie odczuliśmy trudności. Chociaż mieliśmy dobre warunki (lód tylko na progach, do tego miękki + świetny firm)

Historia zdobywania

Nikt jeszcze nie dodał historii. Wrzuć w komentarzach!

Ciekawostki

Znasz ciekawostki o tym lodospadzie? Podziel się nimi.

Cytaty

Znasz wypowiedzi ludzi o tym lodospadzie? Podziel się nimi

Topo

Widok na Młynarza z zaznaczonym Młynarzowym Żlebem. Fot. Damian Granowski

Masz topo? Podeślij linka w komentarzach, a chętnie zamieścimy!

Zdjęcia

Masz zdjęcia? Podeślij linka w komentarzach, a chętnie zamieścimy!

Filmy

Wyszperałeś w sieci filmy o tym lodospadzie? Podeślij linka w komentarzach, a chętnie zamieścimy!

Komentarze   

+4 #1 Hanyik Balázs 2015-03-22 20:57
Hello!
Yesterday we climbed the Wielki Młynarzowy Żleb (Veľký Mlynárov žľab), here is our film.
https://www.youtube.com/watch?v=1anfZMcmyZA&feature=youtu.be
Balazs
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież