„Między 5-Nizzą a Soplem" M10- na zakończenie sezonu

Dwa weekendy pracy Artura Małka i Marcina „Flowera” Poznańskiego zaowocowały powstaniem trudnej mikstowej drogi: „Między 5-Nizzą a Soplem”, wyposażonej w osiem przelotów i ring zjazdowy, dla której proponują wycenę M10-.

Artur Małek w dachu "Między 5-Nizzą a Soplem"

Artur Małek w dachu "Między 5-Nizzą a Soplem". Fot. Renata Niezbecka

„Między 5-Nizzą a Soplem” prowadzi przez dziesięciometrowy dach i jest „atletycznym” wspinaniem po dobrych krawądkach, z  ładnym wejściem na sopel, z którego można efektownie przejść na kolumnę lodową.

Marcin "Flower" Poznański na "Między 5-Nizzą a Soplem"

Tym razem walczy Flower. Fot. Renata Niezbecka

Trudności drogi uzależnione są od warunków lodowych: może się okazać, że przy mniejszej ilości lodu będzie o stopień trudniej, i odwrotnie.

Droga znajduje się w rejonie Doliny Kwaczańskiej na Słowacji, w Górach Choczańskich, w Jaskini Lodowej. Jest to dopiero pierwsza linia z wielu projektów. Powstanie tam rejon, w którym będzie można powspinać się w prawdziwie „europejskich” warunkach; będzie też możliwość robienia dróg czysto mikstowych.

Marcin Flower Poznański

Jeszcze tu wrócimy! Fot. Renata Niezbecka

Tekst i zdjęcia: Renata Niezbecka

Komentarze obsługiwane przez CComment

Powiązane artykuły

Damian Granowski instruktor taternictwa PZACześć! Jestem Damian – założyciel bloga drytooling.com.pl . Na mojej stronie znajdziesz opisy czy schematy dróg wspinaczkowych oraz artykuły poradnikowe. Teksty są tworzone z myślą o początkujących, jak i bardziej zaawansowanych wspinaczach. Mam nadzieję, że i Ty znajdziesz coś dla siebie.
Jeśli potrzebujesz dodatkowego szkolenia z operacji sprzętowych, technik wspinaczkowych czy umiejętności orientacji w górach, zapraszam na moje kursy.

Używamy ciasteczek

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.