Liofilizaty to przetworzona żywność w procesie liofilizacji. Jest ona bardzo popularna wszędzie tam, gdzie liczy się waga i szybkość przyrządzania potraw. Dlatego grupą docelową są alpiniści, wspinacze, wędrowcy, himalaiści i... kosmonauci.
Liofilizacja to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. W próżni lód - pomijając stan ciekły - przechodzi bezpośrednio w parę, czyli następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody. Ostatnim etapem procesu jest dosuszanie. Odbywa się w temperaturze 40 - 50°C i pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane, jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Więcej o liofilizatach przeczytasz tutaj:
Liofilizaty - z czym to się je?
Jedzenie liofilizowane dostępne w Polsce – raport Ceneria.pl