Filar Freney - prawie klasycznie

 

W terminie 5-26 sierpnia odbył się wyjazd w rejon Mont Blanc, w składzie Michał Dziedzic, Michał Kasprowicz, Wojciech Ryczer.

Fot. pza.org.pl

Głównym celem wyjazdu było przejście klasyczne Filara Freney od lodowca Freney do grani Brouillard. Niestety z powodu późnej pory i zimna nie udało się Kolegom z UKA przejść czysto klasycznie kluczowego, 19-tego wyciągu o wycenie 7a+ i konieczne było obniżenie stylu i zarazem wyceny do 6c/A0. 


Zespół w pełni wykorzystał sprzyjającą pogodę, dokonując jeszcze kilku ciekawych przejść. Szczegółowa relacja z całego aktywnego wyjazdu dostępna w formacie pdf. 

Zrealizowane przejścia:

8 sierpnia 2012, Michał Kasprowicz, Wojciech Ryczer, Rafał ‘Biszon’ Burczyński
Filar Cordiera. Grand Charmoz, do piku: 750m, 6a, OS, ~20h - powrót zjazdami

10 sierpnia 2012, Michał Kasprowicz, Wojciech Ryczer
Crook-Penning, Red Pillar of Aiguille de Blatiere, 250m, 6a+, OS, ~8h

13 sierpnia 2012, Michał Dziedzic, Wojciech Ryczer
Filar Frendo, Aiguille du Midi, D+, IV AI4 (60°), 1100m, OS, 10,5h

14 sierpnia 2012, Michał Dziedzic, Wojciech Ryczer
Rebuffat, Aiguille du Midi, 180m, 6a, OS, 4h

19 sierpnia 2012, Michał Dziedzic, Wojciech Ryczer
Centralny Filar Freney, Mont Blanc Courmayer, 800m, 7a+ (zrobione 6c / A0)

23 sierpnia 2012, Michał Dziedzic, Wojciech Ryczer, Piotr Sułowski
Petit Jorasses, Mon coeur espagnol, 7a, 700m, wycof po 5 wyciągu – deszcz.

Źródło: pza.org.pl

Komentarze obsługiwane przez CComment

Powiązane artykuły

Damian Granowski instruktor taternictwa PZACześć! Jestem Damian – założyciel bloga drytooling.com.pl . Na mojej stronie znajdziesz opisy czy schematy dróg wspinaczkowych oraz artykuły poradnikowe. Teksty są tworzone z myślą o początkujących, jak i bardziej zaawansowanych wspinaczach. Mam nadzieję, że i Ty znajdziesz coś dla siebie.
Jeśli potrzebujesz dodatkowego szkolenia z operacji sprzętowych, technik wspinaczkowych czy umiejętności orientacji w górach, zapraszam na moje kursy.

Używamy ciasteczek

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.