Via ferrata w Arco. Fot. Damian Granowski

Kiedy należy wymienić stary kask wspinaczkowy?

Po kilku latach przyszedł czas na wymianę wysłużonego kasku Black Diamond Half Dome na coś nowego i lekkiego. Wybór padł na nowość ze stajni Climbing Technology, kask Orion. Przy okazji nasunął mi się pomysł na krótki tekst o tym kiedy należy wymienić kask wspinaczkowy, w sumie dość istotny element naszego sprzętu.

Napisz komentarz (0 Komentarzy)

Dopasuj plecak i ruszaj na szlak z marką Rockland!

Sezon wiosenno - letni wystartował na dobre, a wraz z nim wzrosła liczba turystów na szlakach w górach. Wśród fanów górskich wojaży nie brakuje zwolenników nieco dłuższych i trudniejszych wyjść, często oznaczających trekking, będąc zdanym jedynie na siebie i swój własny sprzęt. Kluczowy staje się wówczas taki dobór plecaka, aby możliwie najwięcej zmieścić w nim przy ograniczonej pojemności. Jak zatem dobrze dopasować plecak w zależności od określonych potrzeb?

Napisz komentarz (0 Komentarzy)

Poradnik: gotowanie w czasie biwaku

Nic nie zaostrza apetytu tak, jak intensywny dzień spędzony na świeżym powietrzu. Z kolei nic nie smakuje tak dobrze, jak posiłek przyrządzony samodzielnie w wyjątkowym miejscu. Oto kilka porad od kursylawinowe.pl dla tych, którzy szykują się do letnich lub zimowych biwaków.

gotowanie na biwaku

Napisz komentarz (0 Komentarzy)

W górach nie zapomnij o ochronie oczu!

Podobnie jak w przypadku skóry, promieniowanie UV – A i UV – B może mieć negatywny wpływ na nasze oczy. W najlepszym wypadku będzie to zapalenie spojówek lub dyskomfort związany z uczuciem „piasku” pod powiekami. Długotrwałe jego oddziaływanie może jednak prowadzić do poważniejszych konsekwencji. Ilość promieniowania zależy m.in. od wysokości nad poziomem morza i możliwości odbicia go przez powierzchnię śniegu czy skał, dlatego tak ważna jest odpowiednia ochrona oczu w czasie zimowych wypraw w góry.

kursy lawinowe

Napisz komentarz (0 Komentarzy)

10 wskazówek dla początkujących wspinaczy lodowych

Wspinanie lodowe ma swój urok. Jednak niesie też ze sobą wiele niebezpieczeństw i na początku potrafi nieźle dać w kość. Jeśli chcesz przejść ten etap w miarę gładko, to polecam zapoznać się z poniższymi dziesięcioma poradami.

sabina franczak dolina kwaczanska fot dg

Wędka na początek. W akcji Sabina Franczyk. Fot. Damian Granowski

Oczywiście najpierw spróbuj wspinaczki na wędkę, a dopiero później prowadzenia.

Swego czasu napisałem „10 porad dla początkujących wspinaczy”. Myślę, że sporo z nich będzie również miało zastosowanie dla nowicjuszy w lodzie, więc warto je przeczytać. Przy okazji możesz poczytać kilka innych porad z podobnych cyklów ;). 

10 porad dla początkujących w drytoolingu (do M6)

10 porad dla średniozaawansowanych (od M6 do M8)

10 porad drytoolowych dla zaawansowanych (od M8 wzwyż)

10 porad dla początkujących wspinaczy

13 porad dla średniozaawansowanych wspinaczy

10 porad we wspinaczce TRAD dla początkujących

10 porad dla początkujących na wielowyciągówkach

 

Napisz komentarz (0 Komentarzy)

Kończę bezpiecznie - akcja promująca wiązanie węzła na końcu liny

Na końcu liny zawsze wiążemy węzeł - to zdanie słyszy każdy, kto zaczyna kurs wspinaczkowy w skałach czy na ściance. Jednak wielu wspinaczy ciągle o tej czynności zapomina. Każdego roku dochodzi w Polsce do kilku poważnych wypadków spowodowanych tym zaniedbaniem. Co ciekawe incydenty te przydarzają się nie tylko adeptom wspinaczki, lecz również doświadczonym wyjadaczom wspinaczkowym. Tymczasem rozwiązaniem jest wiązanie.

wezel na koncu liny lukasz dudek

Fot. Wojciech Barczyński

Napisz komentarz (0 Komentarzy)

Suszenie mięsa - Przepis na suszoną wołowinę w góry :-)

Wspinanie, trekking w górach jest dosyć energochłonne. Często w góry bierzemy mnóstwo jedzenia, aby być w miarę sytym i nie głodnym. W teorii brzmi nieźle, w praktyce ile można jeść makaron z sosem, wcinać te same słodycze i czekać z utęsknieniem na otwarcie ostatniej puszki tuńczyka (docelowo do zjedzenia po zdobyciu szczytu)? Dobrą alternatywą może być suszone mięso wołowe, które można zrobić w domowych warunkach (w piekarniku z termobiegiem) za rozsądne pieniądze.

suszenie miesa w piekarniku

Artykuł o suszeniu wołowiny swoje lata już ma, ale przyszedł czas na odświeżenie go dzięki Robertowi Nejmanowi, który wrzucił na fejsa przepis na suszenie wołowiny. Mam nadzieję, że skorzystacie na nim. Stary przepis oczywiście znajdziecie po opracowaniu Kajmana.

Napisz komentarz (1 Komentarz)

Damian Granowski instruktor taternictwa PZACześć! Jestem Damian – założyciel bloga drytooling.com.pl . Na mojej stronie znajdziesz opisy czy schematy dróg wspinaczkowych oraz artykuły poradnikowe. Teksty są tworzone z myślą o początkujących, jak i bardziej zaawansowanych wspinaczach. Mam nadzieję, że i Ty znajdziesz coś dla siebie.
Jeśli potrzebujesz dodatkowego szkolenia z operacji sprzętowych, technik wspinaczkowych czy umiejętności orientacji w górach, zapraszam na moje kursy.

Używamy ciasteczek

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.